Soya insan sağlamlığı üçün bir sıra potensial faydalar təklif edən çox yönlü və qidalı qidadır. Soyanın əsas faydalarından bəziləri bunlardır:
Yüksək protein: Soya bitki mənşəli zülalın əla mənbəyidir. Onların tərkibində insan sağlamlığı üçün lazım olan bütün vacib amin turşuları var, bu da soya zülalını vegetarian və ya vegan pəhrizinə riayət edənlər və ya heyvan mənşəli zülal qəbulunu azaltmaq istəyənlər üçün dəyərli alternativ edir.
Ürək Sağlamlığı: Tofu, soya südü və tempeh kimi soya məhsullarını balanslaşdırılmış pəhrizin bir hissəsi kimi istehlak etmək ürək sağlamlığını yaxşılaşdırmağa kömək edə bilər. Soya zülalının ürək xəstəliyi üçün risk faktorları olan ümumi xolesterin, LDL (pis) xolesterin və trigliseridləri aşağı saldığı aşkar edilmişdir. Bundan əlavə, soyada olan izoflavonlar qan damarlarının fəaliyyətini yaxşılaşdırmağa və qan laxtalanma riskini azaltmağa kömək edə bilər.
Sümük Sağlamlığı: Soya, sümük sağlamlığını yaxşılaşdırmaq və osteoporoz riskini azaltmaqla əlaqəli olan izoflavon adlı birləşmələri ehtiva edir. İzoflavonlar estrogen kimi təsirlərə malikdir və xüsusilə postmenopozal qadınlarda sümük sıxlığını artırmağa və sümük itkisini maneə törədə bilər.
Çəki İdarəetmə: Soya əsaslı qidaları balanslaşdırılmış bir pəhrizə daxil etmək çəki idarə etməyə kömək edə bilər. Soya proteini digər zülal mənbələrindən daha doyurucudur, bu da iştahı idarə etməyə və kalori qəbulunu azaltmağa kömək edə bilər. Bundan əlavə, soya məhsulları tez-tez heyvan mənşəli həmkarları ilə müqayisədə daha az yağ tərkibinə malikdir.
Hormonal Balans: Soyada olan izoflavonlar, xüsusən də genistein və daidzein orqanizmdə estrogenləri təqlid edə və ya modulyasiya edə bilən bitki birləşmələridir. Bu fitoestrogenlər hormon səviyyələrini tənzimləməyə və qadınlarda menopoz əlamətləri kimi hormonal balanssızlıqlarla əlaqəli simptomları yüngülləşdirməyə kömək edə bilər.
Həzm Sağlamlığı: Soya həzm sağlamlığı üçün faydalı olan pəhriz lifini ehtiva edir. Lif müntəzəm bağırsaq hərəkətlərinin saxlanmasına kömək edir, sağlam bağırsaq mikrobiotasını təşviq edir və qəbizlik, divertikulit və kolon xərçəngi də daxil olmaqla müəyyən həzm pozğunluqları riskini azalda bilər.
Antioksidant Xüsusiyyətləri: Soya paxlasının tərkibində bədəni oksidləşdirici stress və sərbəst radikallardan qorumağa kömək edən izoflavonlar, C vitamini və E vitamini də daxil olmaqla müxtəlif antioksidanlar var. Antioksidantlar iltihabı azaltmaqda, immunitet sistemini gücləndirməkdə və xroniki xəstəliklər riskini azaltmaqda mühüm rol oynayır.
Qeyd etmək lazımdır ki, soyaya fərdi reaksiyalar fərqli ola bilər və bəzi insanlarda soya məhsullarına alerji və ya dözümsüzlük ola bilər. Pəhrizdə əhəmiyyətli dəyişikliklər etməzdən və ya pəhrizinizə yeni qidalar daxil etməzdən əvvəl bir sağlamlıq mütəxəssisi və ya qeydiyyatdan keçmiş diyetisyen ilə məsləhətləşmək həmişə yaxşıdır.
Saglamolun.az